Search
Close this search box.

Nabór zgłoszeń do Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 – Podprogram 2023 w Gminie Puck

Informujemy że trwa jeszcze nabór zgłoszeń
do Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku informuje, iż przystąpiłe do współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście z siedzibą przy ul. Tysiąclecia 13a, w Gdańsku. Celem współpracy jest rozdysponowanie artykułów rolno–spożywczych wśród potrzebujących mieszkańców gminy Puck przez Organizację Pozarządową – Fundacja Kuchnia Wiedzy i Smaku, ul. Jaśkowa Dolina 11A/1A w Gdańsku, w ramach realizacji Programu Funduszu Europejskiego Pomocy Żywnościowej (FEPŻ), Podprogramu 2023, w okresie od września  do grudnia 2024 r. 

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023 jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020. Program opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek oraz umożliwieniu im udziału w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego – tzw. działaniach towarzyszących.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości  ok. 34 kg, w tym: 

  1. Artykuły warzywne i owocowe: 
    • groszek z marchewką 1,60 kg,
    • koncentrat pomidorowy 0,96 kg,
    • dżem truskawkowy 1,20 kg.
  2. Artykuły skrobiowe: 
    • makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
    • mąka pszenna 4 kg,
    • kasza jęczmienna 1,50 kg,
    • płatki owsiane 1 kg,
    • herbatniki maślane 0,60 kg,
    • kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg. 
  3. Artykuły mleczne: 
    • mleko UHT 6 l,
    • ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg.
  4. Artykuły mięsne: 
    • szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
    • szynka drobiowa 1,20 kg,
    • pasztet wieprzowy 0,48 kg,
    • szprot w oleju 0,68 kg.
  5. Cukier: 
    • cukier biały 4 kg.
  6. Tłuszcze: 
    • olej rzepakowy 4 l.
  7. Dania gotowe: 
    • fasolka po bretońsku 1,50 kg. 

Do pomocy żywnościowej w ramach FEPŻ uprawnia:

  • dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej (netto), tj. 2.056,40 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, a w przypadku rodziny 1.590,00 zł na jednego członka rodziny (nie wlicza się świadczeń wychowawczych 800+),
  • przynajmniej jedna z przesłanek trudnej sytuacji życiowej, o których mowa w art. 7 ww. ustawy, tj.:
  • ubóstwa;
  • sieroctwa;
  • bezdomności;
  • bezrobocia;
  • niepełnosprawności;
  • długotrwałej lub ciężkiej choroby;
  • przemocy domowej;
  • potrzeby ochrony ofiar handlu ludźmi;
  • potrzeby ochrony macierzyństwa lub wielodzietności;
  • bezradności w sprawach opiekuńczo-wychowawczych i prowadzenia gospodarstwa domowego, zwłaszcza w rodzinach niepełnych lub wielodzietnych;
  • trudności w integracji cudzoziemców, którzy uzyskali w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy, ochronę uzupełniającą lub zezwolenie na pobyt czasowy udzielone w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach;
  • trudności w przystosowaniu do życia po zwolnieniu z zakładu karnego;
  • alkoholizmu lub narkomanii;
  • zdarzenia losowego i sytuacji kryzysowej;
  • klęski żywiołowej lub ekologicznej.

Kwalifikacja osób prowadzona jest przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku. Dystrybucja żywności będzie realizowana przez Organizację Pozarządową – Fundacja Kuchnia Wiedzy i Smaku, ul. Jaśkowa Dolina 11A/1A w Gdańsku na terenie przyległym do siedziby GOPS w Pucku, przy ul. 10 Lutego 38.

W celu zakwalifikowania się do Programu należy zgłosić się do pracownika socjalnego GOPS w Pucku (rejon i telefon pracownika socjalnego znajduje się pod tekstem). W celu weryfikacji uprawnień do skorzystania z tej formy pomocy może być wymagane przedłożenie dokumentów poświadczających dochody (za miesiąc poprzedzający złożenie wniosku) celem przeliczenia kryterium dochodowego rodziny. Po spełnieniu wymaganych kryteriów pracownik socjalny wystawi skierowanie uprawniające do udziału w Programie.

Terminy wydawania żywności będą udostępniane na stronie internetowej GOPS w Pucku. Bliższe informacje można uzyskać u pracowników socjalnych w godzinach pracy Ośrodka. Odbiór żywności odbywać się będzie po okazaniu dokumentu tożsamości, a w przypadku odbioru za inną osobę – upoważnienia oraz ww. skierowania.

Celbowo, Domatowo, Domatówko, Leśniewo, Mała Piaśnica, Mechowo, Wielka Piaśnica. starszy specjalista pracy socjalnej                                

Izabela Balewska 

tel. 533-433-130
Darzlubie, Radoszewo, Starzyno, Starzyński Dwór. starszy specjalista pracy socjalnej                                      
Aneta Szczawińska 
tel. 533-833-830
Mrzezino, Połczyno, Rekowo Górne, Widlino. starszy pracownik socjalny                                                 
Beata Gruszecka-Abidi 
tel.533-733-477
Czarny Młyn, Kaczyniec, Łebcz, Mieroszyno, Strzelno, Sławutowo, Sławutówko. starszy specjalista pracy socjalnej                                     
Iwona Dampc 
tel. 533-433-551
Brudzewo, Osłonino, Rzucewo, Werblinia, Zdrada, Żelistrzewo. starszy specjalista pracy socjalnej                                         
Romana Piekańska 
tel.533-433-414
Błądzikowo, Celbówko, Połchowo, Smolno, Swarzewo, Gnieżdżewo. starszy specjalista pracy socjalnej                                         
Emilia Brzeska 
tel. 533-933-050

 

Otwiera się w nowym oknie

Wprowadził:

Piotr Kropidłowski

Piotr Kropidłowski

Na skróty: