- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pucku z terenu województwa pomorskiego przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących
w okresie od września 2018 r. do czerwca 2019 r. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 500 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
z terenu województwa pomorskiego. - Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 22,8015 ton żywności,
- 3500 paczek żywnościowych.
- W ramach Podprogramu 2018 dla 52 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 7 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- ekonomiczne – 1 spotkanie dla 5 uczestników,
- kulinarne – 5 spotkań dla 47 uczestników.